Principii de bază în amplasarea mărfurilor în magazine și supermarket-uri

Principii de bază în amplasarea mărfurilor în magazine și supermarket-uri 



În magazine și supermarket-uri contează toate detaliile care țin de spațiu, de modul de prezentare a produselor, de valoarea estetică a luminii și așa mai departe. Creșterea vânzărilor într-o afacere depinde de foarte multe lucruri, pe care le au în vedere și le gestionează cei care sunt specialiști în marketing, publicitate, comerț cu amănuntul, etc.

Expunerea corectă a mărfurilor în zona de vânzare, pe categorii.
Etichetarea corectă și folosirea unor mesaje care să facă reclamă la produs.
Plasarea în funcție de greutatea mărfurilor și mărimea lor.
Prezentarea mai multor sortimente pentru fiecare categorie de produs, din care clientul să aleagă ceea ce dorește în funcție de preferințele sale.
Folosirea unor echipamente adecvate pentru diferite categorii de produse.
Amplasarea mărfurilor astfel încât să poată fi găsite ușor de clienți.
Așezarea fiecărui produs ordonat și cât mai aproape unul de altul.
Amplasarea în funcție de tipul produsului, se va ține cont dacă este sau nu perisabil, de proprietățile pe care le are, etc.



Expunerea produselor pe orizontală sau pe verticală. Cele care sunt voluminoase se așează de obicei pe orizontală și nu unul deasupra altuia.
Cele mai vândute produse – cum sunt băuturile răcoritoare sau alcoolice – trebuie expuse într-o zonă de maximă vizibilitate, pentru a fi găsite rapid de clienți și la o înălțime care să permită să fie achiziționate ușor de aceștia.
Prezentarea produselor de panificație și cofetărie se face pe rafturi speciale sau în vitrine care asigură o temperatură scăzută, iar în plus acestea trebuie să fie ambalate și etichetate corespunzător.
Utilizarea cât mai eficientă a spațiului.
Rafturile din lemn și rafturile metalice din magazine sunt foarte utile pentru organizarea eficientă a activității de prezentare și vânzare a produselor.
Principalele tipuri de rafturi metalice și din lemn sunt: 



Rafturi metalice care se prind de perete și care sunt folosite frecvent în supermarket-uri.
Rafturi metalice de colț care pot fi poziționate în diferite unghiuri.
Rafturi de mijloc care pot fi utilizate pentru expunerea produselor în zonele înguste.
Rafturi speciale pentru legume și fructe care au structura rezistentă astfel încât să poată susține greutatea lădițelor cu produse. Acestea pot fi prevăzute cu grilaje și alte accesorii utile. 
Rafturi din lemn pentru expunerea produselor de brutărie și panificație. Pot fi și rafturi din metal cu polițe din lemn sau cu uși din sticlă.
Clienții au libertate de alegere când intră într-un supermarket însă decizia lor este influențată de promoții, modul de ambalare a produselor, de calitatea mărfurilor și mai ales de preț. Emiterea unor etichete de preț speciale a funcționat mereu în avantajul comercianților și de aceea ei folosesc această metodă în majoritatea magazinelor și supermarket-urilor. Prețul în roșu atrage ca un magnet clienții pentru că le induce senzația că produsul este ieftin, de calitate și avantajos.



Specialiștii țin cont și de percepția consumatorului, de preferințele acestuia pentru mirosul de pâine caldă, carnea de culoare frumoasă, mirosul de pește care arată foarte bine pe gheață, culorile fructelor proaspete, etc. O tehnică folosită în astfel de clădiri comerciale pentru atragerea clienților este reprezentată de plasarea corectă a fiecărui produs în parte, pe categorii, în vederea creșterii vânzărilor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

RAFT METALIC cu SPATAR PERFORAT 225*100

Rafturi metalice pentru magazine